Windows 8.1 RTM – primele impresii

Windows 8.1 RTM a „scăpat” pe Internet în urmă cu câteva zile, iar eu, nerăbdător din fire, l-am descarcat de îndată, instalat, activat și început să-l folosesc pe laptop. Cele patru zile de folosire intensă mi-au fost de folos pentru a-mi crea o imagine destul de clară despre această versiune de Windows, asa că voi încerca să vă relatez și vouă, cât mai obiectiv posibil, primele mele impresii.

Review Windows 8.1

Procedura de instalare este simplă și decurge după cum explicat în ghidul pe această temă publicat în urmă cu câteva săptămâni, așa că nu voi pierde vremea cu acest subiect ci voi trece direct la a vă vorbi despe experiența de utilizare, noile caracteristici și performanță.

Principalele noutăți în Windows 8.1

Primele noutăți ale Windows 8.1 le remarci chiar în ecranul Start, care este mult mai atractiv și mai ușor de folosit. Dintre acestea, trebuie neapărat să le menționez pe următoarele:

 • Dalele (tiles) dispun acum de patru dimensiuni diferite, pot fi grupate și redenumite.
 • Pot fi dezinstalate simultan mai multe aplicații Modern UI.
 • Ecranul Start permite utilizarea aceluiași fundal setat pe Desktop și dispune de noi opțiuni de personalizare.
 • Accesul la aplicațiile instalate se realizează mai rapid datorită unei noi săgeți plasate în partea stângă inferioară a ecranului Start.
 • Prezența butonului Start.
 • Skype, la fel ca SkyDrive, Notepad, Wordpad, etc., este acum parte a sistemului de operare.
 • Au fost îmbunătățite butoanele speciale din Charms, și introduse noi funcții în cadrul butonului Share (ex: funcția de creare a capturilor de ecran).

Noutati-ecranul-Start-Windows-8.1

Noul Magazin Windows

Magazinul Windows a suferit modificări majore. Unii le numesc îmbunătățiri, eu nu. În primul rând, interfața principala a magazinului nu mai afișează categoriile și prin urmare, pentru afișarea acestora e necesar să dai click-dreapta pentru a le vedea. Dacă nu-ți trece prin cap să faci asta, te uiți ca prostul la monitor. În plus, această modificare presupune o navigare mai greoaie între categorii. A fost schimbat, de asemenea, și modul în care se realizează căutările. Acum trebuie neapărat să introduci termenul dorit în caseta de căutare (în versiunea anterioară a magazinului era suficient să începi să scrii numele unei aplicații sau acțiunea realizată). Nu-mi place!

magazinul windows

În schimb, îmi place că în Windows 8.1, atunci când instalezi o aplicație, indiferent dacă este pentru Desktop sau pentru Modern UI, acesteia nu îi este creată automat o dală în interfața Modern UI, ci este trimisă în lista tuturor aplicațiilor.

Pornire automată în interfața Desktop

În Windows 8.1 a fost introdus reclamatul buton Start, dar nu face nimic. În schimb, după cum puteți observa și în cea de-a doua captură de ecran, meniului WinX i-au fost adăugate funcții noi, printre care și opțiunile Sign out, Sleep, Shut down și Restart. De asemenea, au fost introduse și câteva funcții noi interesante precum pornirea automată în interfața Desktop:

go to desktop

În schimb, nu au fost introduse opțiuni de ascundere a butonului Start sau de dezactivare permanentă a interfeței Modern UI. Eu chiar consider această interfață inutilă pe sisteme desktop și laptop-uri fără touchscreen, dar fiindcă sunt și utilizatori care o pot găsi utilă, aș fi introdus posibilitatea dezactivării sale pentru a-i mulțimi pe toți.

Mi se pare de-a dreptul stupid ca cineva ca mine, care nu folosește de nicio culoare aplicații Modern UI, să fie practic obligat să suporte prezența acesteia. Întortocheate sunt căile Microsoft…

Căutări online cu Bing

Nu sunt mare fan al motorului de căutare Bing. De altfel, dacă stau bine să mă gândesc, cred că l-am utilizat de maximum 6, ba nu, cel mult de 5 ori în ultimul an; poate chiar mai puțin. Chiar și așa, presimt că-l voi folosi pe zi ce trece tot mai des, iar asta deoarece Windows 8.1 știe să găsească dintr-un foc și răspunsurile aflate în calculator, și cele din Internet. Evident, prin Bing.

cautari online

Am încercat tot felul de tertipuri pentru a obține rezultate greșite, necorelate cu termenul căutat, dar, spre uimirea mea, în cele mai multe cazuri rezultatele oferite de Bing au fost cel puțin satisfăcătoare. De exemplu, la o simplă căutare după numele unui interpret, am avut la dispoziție video-urile de pe YouTube, site-urile de unde aș fi putut achiziționa albumul, pagina pe Wikipedia dedicată artistului, fotografii și video-uri relaționate cu acesta.

rezultate oferite de bing

Caracteristică „împrumutată” de la Ubuntu?!? Posibil, dar în opinia mea funcționează chiar mai bine și din acest motiv vă recomand să o activați măcar pentru a o încerca (PC Settings » Search and apps » Search » Use Bing to search online).

Performanță

Din punct de vedere al performanței, în comparație cu Windows 8, Windows 8.1 nu este foarte diferit. De altfel, pe laptopul meu se comportă exact la fel, atât că are noi funcții și aplicații.

performance windows 8.1

Consumul de resurse a rămas același, nu pornește și nici nu se oprește mai rapid, driverele pentru Windows 8 funcționează corect și pot fi utilizate fără nici un fel de probleme în Windows 8.1.

Parte de probleme n-am avut. Ah, ba da, NET Framework nu voia să se instaleze nici în ruptul capului, dar s-a rezolvat ușor apelând la mediul de instalare. În schimb, deoarece m-am obișnuit cu această funcție în Windows 8 și îmi era tare comod, mă enervează că fotografiile în format RAW nu pot fi deschise în Windows Photo Viewer, motiv pentru care aștept cu nerăbdare deschiderea update-urilor pentru a putea instala codecul responsabil de această funcționalitate. Punct!

23 Comentarii

  1. Niciuna. Am menționat acest lucru în articol,fix sub captura desktop cu Task Manager. Oricum, e prea devreme să-ți ofer niște informații precise. Încă îl am sub monitorizare, încă fac comparații între Windows 8 și Windows 8.1, așa că voi reveni cu date mai exacte de îndată ce le voi avea. Îți mulțumesc pentru interes!

  1. Prefer 8.1. Cel puțin în laptopul meu, acesta este mult mai rapid decât Windows 7.

 1. Pentru cei care tot intreaba : Windows 7 sau Windows 8. Alegi Windows 8 daca nu folosesti jocuri mai vechi , deoarece nu sunt compatibile ( din cate stiu ), performanta e mult mai ridicata fata de Windows 7. Cheers.

 2. Pentru cei care tot intreaba : Windows 7 sau Windows 8. Alegi Windows 8 daca nu folosesti jocuri mai vechi , deoarece nu sunt compatibile ( din cate stiu ), performanta e mult mai ridicata fata de Windows 7. Cheers.

 3. Salut Cristian am si eu o licenta windows 8 cu care am facut upgrade la 8.1 .Dar am o problema foarte mare cu wifi-ul atunci cand imi intra in hibernare sau il pornesc dimineata , dureaza si jumatate de ora pana il fac sa mearga dupa multiple conectari si restarturi. Imi apare conection limited si din cate am inteles e o problema cu driverele de la unele placi wifi, nu sti tu o posibila rezolvare pentru ca imi place foarte mult w8.1 dar m-am saturat sa fac aceeasi chestie zi de zi .

  1. Îmi poți spune versiunea driverului instalat. Nu găsesc niciunde referiri la o problemă asemănătoare cu cea raportată de tine.

 4. Nu stiu versiunea pentru ca le instalam cu driver genius iar acum am trecut pe ubuntu 14.04 ca nu am gasit nici o rezolvare.

 5. Imi place ubuntu nu am ce zice dar parca tot mai bun e windows 8.1, ma gandeam ca o sa gasesc o rezolvare .Ubuntu de la versiunea 11.04 cu unity nu mai e ce a fost da crash foarte des, nu am gasit nici o distributie stabila de linux in afara de linux mint .

 6. Salut Cristian am gasit o rezolvare la problema mea cu wifi-ul, foarte simpla si m-am gandit sa iti impartasesc si tie rezolvarea, poate vor avea si altii problema mea .De la „Windows Key + W” -> „Numele Retelei WI-FI” -> Wi-Fi Properties -> butonul „Configure” -> „Power Management” si debifata casuta „Allow the computer to turn off this device to save power” .

 7. Salut Cristi! Cristi am un pc de 2 gb, hard 80 segate Sata, procesor 2800 GHZ D CPU 64 BITI,
  placa video externa ASUS ATI RADEON 512 ,placa de baza tot ASUS G31M-S iar procesorul intel.Merge versiune Windows 8.1. CORE+ACTIVATE pe pc meu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.