Windows Explorer is not responding (o posibilă soluție)

De câteva zile, Windows Explorer-ul din Windows 10 îmi dă mari bătăi de cap la momentul descărcării fișierelor de pe internet, raportând o eroare și închizându-se înainte de a putea alege locul în care să fie salvat fișierul descărcat, indiferent de browserul web folosit.

windows explorer not responding

Cel mai mult mă deranjează că se închid totodată celelalte ferestre ale Windows Explorer și se duc pe apa sâmbetei toate celelalte operații efectuate cu el, cu ar fi cele de copiere sau mutare a fișierelor dintr-un folder în altul.

Problema nu e nouă în Windows, am avut de-a face cu ea și în Windows 7, iar soluția găsită atunci a fost rularea fiecărei instanțe a Windows Explorer într-un proces nou, ca și cum de un sandbox ar fi vorba. Astfel, dacă una dintre operații va provoca închiderea sa, celelalte vor fi duse la bun sfârșit ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

În cazul în care vă confruntați cu o situație similară, deschideți Windows Explorer, accesați panoul de opțiuni al acestuia (apăsați Alt » click pe Tools » Folder options în Windows 7):

optiuni windows explorer

În panoul de opțiuni accesați fila Vizualizare, apoi bifați caseta Lansare ferestre foldere într-un proces separat, din cadrul secțiunii de setări complexe:

optiuni folder » vizualizare » setari complexe

Salvați modificările și reporniți Windows Explorer, dacă la accesarea a două sau mai multe foldere prin intermediul acestuia, instanțele nu vor rula în procese separate:

instante Windows Explorer

În mod inexplicabil, separând procesele am scăpat și de problema din cauza căreia am luat această măsură, dar nu vă pot garanta —de altfel nimeni nu o va putea face— că veți scăpa de alte probleme ale Windows Explorer cu deznodământ identic.

Un comentariu

  1. Am si eu o problema pe Windows 10 . Cat pornesc pc-ul nu intra in windows si trebuie sa il opresc fortat de la buton … Eroare logo The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly. Event id 41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.